Kluski śląskie

0 (0 ocen)

Jedno z charakterystycznych dań polskiej kuchni, które często gości na naszym stole .

Składniki:

  • ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    Proporcja ziemniaków do mąki : 4:1
    sól do smaku

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części. Jedną część masy ziemniaczanej wyjmujemy i puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki. Z wyrobionego ciasta formujemy nieduże kulki, w każdej kciukiem robimy lekkie wgłębienie.
  • Kluski śląskie 2. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem pieczeniowym / grzybowym lub z przysmażoną cebulką z boczkiem.

Porady

Do ciasta opcjonalnie można dodać jedno jajko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy