Kluski podolskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 3 osób

Pyszne i zdrowe kluseczki pochodzące najprawdopodobniej z Podola, na Ukrainie. Polane masełkiem ze zrumieniona cebulką smakują wyśmienicie. Świetnie nadają się jako samodzielny posiłek jak rowniez jako dodatek do drugiego dania. Polecam :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
    150 g mąki kukurydzianej
    1 szklanka mleka
    100 g masła
    sól
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski podolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane kluski 1. W misce wymieszać obie mąki, przesiać przez sito.
    Masło stopić w małym rondelku.
    W większym garnku zagotować mleko, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać mąki, stale mieszając. Wlać stopione masło , dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka.
    Po zdjęciu garnka z ciastem z ognia, i przestudzeniu, dodawać po jednym jajku i dalej wyrabiać ciasto.

    W garnku zagotować lekko posoloną wodę, łyżeczkę zanurzać we wrzątku, potem nabierać ciasto i wkładać do gotującej się wody. Kluseczki powinny się gotować kilka minut od wypłynięcia na wierzch . Kluseczki zwiększą swoja objętość dość znacznie.
  • kluski podolskie 2. Doskonale jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań większych, na przykład z mięsem czy rybą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować