Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

0 (0 ocen)

Uwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co mączne. A że sezon owocowy w pełni dziś trafiło na kluski z śliwkami i płatkami migdałów. Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą.

Składniki:

  • (bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników)
    1,6kg ziemniaków
    2,5 szklanki maki pszennej
    2 szklani mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
    duża łyżka masła
    śliwki
    dżem wiśniowy
    płatki migdałów

    poza tym:
    kwaśna/słodka śmietana
    cukier brązowy

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski na smietanie z sliwkami i migdałami 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko.
    Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia.
    Serwować polane wg gustu kwaśną/słodką śmietaną i brązowym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy