Kluski na parze z sosem malinowym

4.5 (168 ocen)

Idealne na obiad lub deser.

Składniki:

  • 0,5 kg. mąki
    5 dag. drożdży
    250 ml. mleka
    ok 0,5 szklanki wody
    sól
    1 łyżka cukru
    ok.200 g. malin
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na parze z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, drożdży, mleka, cukru i szczypty soli wyrobić dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy trochę urośnie, ponownie zagnieść. Formować niewielkie kulki. Zagotować wodę w dużym garnku do gotowania na parze. Gdy wrzątek paruje wkładać go garnka kulki ciasta. Gotować kluski na małym ogniu ok. 10 minut. Zmiksować maliny z cukrem. Kiedy są ugotowane można je wyjmować i podawać z sosem malinowym lub dżemem i owocami. Można je także posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować