kluski na parze z musem morelowym z fiołkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Parowce na kolorowo

  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 400 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - drożdże: 20 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - suszone morele: 100 gramów
    - woda: 200 mililitrów
    - kwiatki fiołków: 10 sztuk
    - listki melisy: 10 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta

Kluski na parze z musem morelowym z fiołkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podgrzanego mleka, drożdży, szczypty soli i łyżki mąki zrobić odczyn, odstawić do wyrośnięcia,
    cukier utrzeć z żółtkami, masło roztopić,
    do reszty mąki dodać żółtka, masło i rozczyn,
    wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia,
    formować małe bułeczki,
    gotować na parze przez 10 minut,
  • 2. morele zalać wodą, gotować 10 minut,
    zmiksować, przyprawić cynamonem,
    kwiaty i melisę umyć, osuszyć,
    kluski podawać z sosem morelowym posypane cynamonem, udekorowane kwiatkami i listkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze