Kluski na parze z czekoladą

4.46 (193 ocen)

  • 30 min

Kluski te są lubiane przez wszystkich w moim domu, a zwłaszcza przez dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 dkg drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 szklanki letniego mleka
    1kg mąki pszennej
    4 jaja
    6 łyżek stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski na parze

Kluski na parze z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i część mąki. Składniki połączyć i zostawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać jaja, masło i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta formować kluski,a do środka można włożyć kostkę czekolady. Gotowe kluski znów zostawić chwile by wyrosły, a następnie gotować na parze przez 5 minut. Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem.

Porady

Czekoladę do środka można dawać według uznania. Kto woli bardziej słodkie może dać nawet 2-3 kostki do jednej kluski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować