Kluski na parze z budyniem

4.49 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam męża i dwóch synów. Chłopaki uwielbiają te kluski.

Składniki:

  • Ciasto na ok. 25 klusek:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 5 dag cukru
    ● 5 dag drożdży
    ● 1 szkl. mleka
    ● 1/4 szkl. oleju
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 3 jajka
    Oraz:
    ● budyń malinowy z cukrem
    ● 1/2 l mleka
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na parze z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę
    i dodajemy sól. Z drożdży,
    letniego mleka i cukru robimy
    rozczyn i zostawiamy na chwilę
    do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka rozkłócamy. Dodajemy
    z rozczynem do mąki. Mieszamy Na koniec wlewamy
    olej. Wyrabiamy jednolite ciasto,
    a następnie odstawiamy
    na 1,5 godziny w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta formujemy kluski
    i układamy na stolnicy. Gotujemy
    porcjami na parze ok.
    20 minut.
  • 4. Budyń gotujemy według
    przepisu na opakowaniu. Gotowe
    kluski polewamy gorącym
    budyniem i posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować