kluski na parze, parowańce, pampuchy...

4.46 (170 ocen)

..jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!! moje pierwsze własnoręcznie zrobione parowce.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    ok. 300ml mleka
    drożdże ja miałam paczuszkę suchych (8g)
    1 jako
    sól, cukier do smaku

    sos jagodowo-truskawkowy:
    jagody,
    truskawki
    cukier
    kilka listków posiekanej szałwii
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski na parze

Kluski na parze, parowańce, pampuchy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę wsypujemy do miski, robimy "dołek" wlewamy połowę ciepłego mleka, wsypujemy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, trochę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy drożdże wyrosną wbijamy jajko, małą płaską łyżeczkę soli, cukier (ja sypałam "na oko") dolewamy mleko tyle ile zabierze mąka; czasem trzeba więcej czasem mniej. Dokładnie wszystko wyrabiamy ok.10 minut...Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

  • 3. Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kluski. Można urywać po kawałku ciasta i w rękach (zanurzonych uprzednio w mące) formować kluskę w kształcie kulki. Ja rozciągnęłam ciasto na stole tak na grubość ok 1,5cm i wykrawałam szklaną.
  • 4. Układamy na posypanym mąką stole i znów przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną.
  • 5. Na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę/pieluszkę, obwiązujemy ją wokół sznurkiem i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10-15 min.....
  • 6. sos jagodowo-truskawkowy:

    jagody, truskawki, cukier wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Słodzimy do smaku dodajemy szałwię

Porady

Z podanych składników wychodzi ok 16 klusek,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować