Kluski na parze, buchty z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pampuchy, kluski na parze, buchty znane również jako parowańce z sosem truskawkowym, to obiad na słodko z mojego dzieciństwa. Danie pyszne, tanie i nieskomplikowane. Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe uformowane w zgrabne kule, następnie parowane. Podawane na ciepło z dodatkiem jogurtu, lub sosu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 6-8 bułeczek

    Rozczyn

    drożdże suche 8 g
    mleko 160 ml
    cukier 2 łyżki
    mąka 2 łyżki

    Ciasto właściwe

    mąka pszenna 2 szklanki
    szczypta soli
    masło 2 łyżki ( ok. 30 ml )
    jajko 1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski na parze

Kluski na parze, buchty z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Letnie mleko połączyć z wszystkimi składnikami, rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż ruszy. W przypadku drożdży instant przygotowanie zaczynu nie jest konieczne, przygotowałam go z rozpędu, gdyż najczęściej używam drożdży piekarskich.


    Przygotowanie:

    Masło rozpuścić w rondlu na małej mocy palnika, przestudzić. Mąkę z solą wymieszać, przesiać. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiać przez 10-15 minut, wówczas jego konsystencja będzie idealna. Natomiast ciasto przygotowane przy użyciu robota kuchennego będzie potrzebowało zaledwie 5 minut. Ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części, zależne od wielkości. Z każdej części uformować kulę, układać na oprószonej mąką stolnicy, za pomocą deseczki lekko je spłaszczyć. Pampuchy pozostawić do wyrastania na 0,5-1 godziny/ę pod przykryciem, aby porządnie się napuszyły. W garnku zagotować wodę, na wierzchu obwiązać sznurkiem gazę lub czystą ściereczkę bawełnianą, zachowując niewielki luz. Buchty parować pod przykryciem przez 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Moje przygotowane były w parowarze, czas ich parowania wydłużył się do 30-35 minut. Pampuchy podawać na ciepło z jogurtem lub sosem owocowym.

    Sos truskawkowy

    truskawki świeże lub przetwory ( użyłam kompotu )
    Truskawki z kompotu zmiksować blenderem na gładko. Odparować nadmiar płynu na średniej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Truskawki odparować do momentu uzyskania konsystencji sosu.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować