Kluski łyżką kładzione

4.5 (193 ocen)

  • 25 min

Te kluski to smak z dzieciństwa, babcia je kiedyś często robiła.dziś ja je robię dla całej rodzinki.Wszyscy się nimi zajadają :)

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    2 jaja
    1/2 szkl przegotowanej letniej wody
    2 szczypty soli

    Jajecznica:
    1 cebula
    1 kiełbasa np.Toruńska
    6 jaj
    tluszcz do podsmażenia jajecznicy( ja użyłam 2łyżki smalcu)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, 2jaja i wodę mieszamy razem.
    Wyrobione ciasto, wykrawamy małą łyżeczką i kolejno wrzucamy do wrzącej wydy.Gotujemy kluseczki do czasu wypłynięcia ich na wierzch.odcedzamy.
    Z pozostałych składników robimy jajecznicę, ale nie ścinamy jaj za mocno.
    Do tak przygotowanej jajecznicy dodajemy odcedzone kluseczki.wszystko razem podsmażamy i dokładnie mieszamy.
    Najlepiej smakuja z surówką z kiszonej kapusty oraz maślanką.

Porady

Przy kładzeniu kluseczek do wody, dobrze jest ją zawsze namoczyć łyżeczkę w wodzie, aby ciasto łatwo się od niej odklejało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować