Kluski łyżką kładzione

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą dwójki dzieci. Kuchnia to mój żywioł.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● 30 dag surowego wędzonego boczku
    ● olej
    ● szczypiorek

Kluski łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę.
    Smażymy na łyżeczce oleju
  • 2. Z mąki, jajek, łyżeczki
    soli i 1/2 szklanki letniej wody
    łyżką wyrabiamy ciasto.
  • 3. Zagotowujemy ok. 2,5 l
    wody z 2 łyżeczkami soli.
    Miskę z ciastem przechylamy
    nad wrzątkiem, odrywamy
    łyżką kawałki ciasta
    i wkładamy je do wody. Za
    każdym razem zanurzamy
    łyżkę we wrzątku. Kluski
    gotujemy do wypłynięcia.
    Odcedzamy. Mieszamy
    z boczkiem i smażymy 8-10
    minut. Podajemy posypane
    pokrojonym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy