Kluski łyżką kładzione

4.09 (254 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, sycące danie dla całej rodziny!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jaja
    1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
    2 szczypty soli

    30 dag surowego boczku wędzonego
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżeczka tłuszczu do smażenia
Wystaw ocenę:

4.09 (254 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Szczypiorek myjemy i siekamy. Z mąki, jajek, soli i wody wyrabiamy łyżką stołową ciasto.
  • 2. Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2 łyżeczki soli. Nad wrzącą wodą przechylamy miskę z ciastem i odrywamy łyżką po kawałku ciasta, pamietając każdorazowo o zamaczaniu łyżki we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie sie kleić do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  • 3. Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na gorący usmażony boczek i mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażymy około 5-10 minut.
  • 4. Kluski podajemy na gorąco posypane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować