Kluski leniwe z bułką tartą

4.47 (182 ocen)

Smakowita potrawa z dzieciństwa.

Składniki:

  • 500 g sera białego
    ok 200 g mąki plus mąka do podsypywania
    1 jajko
    szczypta soli
    3-4 łyżki masła
    bułka tarta
    cynamon
    cukier
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe Ser

Kluski leniwe z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać do niego mąkę, jajko i sól. Wyrobić ciasto - ma być zwięzłe.
  • 2. Z ciasta formować wałki i odkrawać kluski 2-3 cm. Zagotować wodę lekko osoloną. Wrzucać kluski i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
  • 3. Bułkę tartą zrumienić na maśle, Dodać cynamon i cukier do smaku. Tak przygotowaną bułką polać kluski leniwe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować