Kluski leniwe z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przepuszczamy je przez praskę. Do tego dodajemy ser, mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła.
2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić.
3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki. Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy na 1,5-2 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką, wtedy ciasto nie klei się do stolnicy.
4.W garnku gotujemy osoloną wodę. Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze kluski. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką. Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia.
5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle. (można posypać cukrem, jak ktoś lubi)
Komentarze