Kluski leniwe

4.5 (182 ocen)

  • 45 min

Ulubione danie mojej córci:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera
    1 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemnieczanej
    30 dag mąki pszennej
    3/4 kostki masła
    6 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do ziemniaków. Kolejno dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie z ciasta formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy, nożem robimy kratkę, a następnie wałeczki kroimy na niewielkie romby. Następnie kluski wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy do zrumienienia bułki. Gorące kluski polewamy bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować