Kluski leniwe

4.49 (195 ocen)

  • 10 min

Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania!

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób:
    230 g twarogu półtłustego
    1/2-3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli

    +do podania:
    bułka tarta, masło, cukier

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować