Kluski lane na rosole

4.99 (163 ocen)

  • 15 min

Gdy z obiadu zostanie rosół, a "wyjdzie" makaron gotuję takie kluski. Nawet wolę je od tradycyjnego rosołu :) i dzieci je uwielbiają!

  • 15 min

Składniki:

  • rosół z obiadu
    2 jajka
    ok 4-5 łyżek mąki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski lane na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do dużego kubka lub małego rondelka, roztrzepujemy ze szczyptą soli. dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
    Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Rosół doprowadzamy do wrzenia, masę jajeczną wlewamy cienką strużką, cały czas mieszając łyżką (jednocześnie odgarniamy powstałe już kluski). Możemy robić krótkie sekundowe przerwy przy wlewaniu masy.
    Wszystkie kluski gotujemy jeszcze przez minutę.

Porady

Kluski można też ugotować osobno i dopiero dodać do rosołu - wtedy rosół nie zrobi się mętny. Takie kluski można też zrobić na bulionie z kostek rosołowych, ale na pewno będą mniej zdrowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować