Kluski kulki i pieczarki

0 (0 ocen)

  • 60 min

najprostszy sposób na kluski śląskie, mielone i sos! smaczny sposob na prosty w wykonaniu obiad na każdy dzień!

  • 60 min

Składniki:


  • Kotleciki:

    0,5 kg mięsa mielonego (ja wybrałam z łopatki)
    Średnia cebula
    1 Jajko
    1 szklanka bułki tartej
    Garść posiekanej natki pietruszki
    Sól i pieprz

    Kluski śląskie:

    1 kg ziemniaków purée
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1 Jajko

    Śmietanowy sos pieczarkowy:

    0,2 – 0,4 kg pieczarek
    4 łyż stołowe śmietany 18% (do zupy)
    0,5 szkl wody
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski kulki i pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotleciki powinny być wielkości łyżki stołowej 1. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy ugniatając ręką wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Jeżeli jest zbyt mokra dosypujemy więcej bułki tartej, chociaż 1 szklanka powinna w zupełności wystarczyć. Nie solimy jeżeli używamy gotowego pakowanego mięsa mielonego, samo w sobie będzie słone
    Formujemy kuleczki wielkości łyżki stołowej i zapiekamy na tłuszczu pod przykrywką obsmażając każdą ze stron.

  • kluseczki 2. Ziemniaki tłuczemy na gładką masę. Jeżeli używamy gotowanych dzień wcześniej dobrze jest je przemielić przez maszynkę. Łączymy w jednym naczyniu wszystkie składniki i zagniatamy kluseczki.
  • wybrałam śmietanę "do zup" bo nie jest taka gęsta 3. Pieczarki kroimy na plasterki na patelni pod przykryciem dusimy na lekkim tłuszczu z wodą.
    Lekko solimy, ściągamy z ognia czekamy minutkę i wlewamy śmietanę. W połączeniu z wodą spod pieczarek utworzą sos śmietanowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.34 (362 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczarki marynowane

4.41 (185 ocen)

kluski ruskie

To może cię zainteresować