Kluski kładzione z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy kluski: jajka rozkłócamy z 3 łyżkami letniej wody i dokładnie mieszamy z mąką. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na
osolony wrzątek. Gotujemy ok. 3 minut.
2.Marchewki i buraka obieramy i myjemy. Kroimy w paski. Selera myjemy i kroimy w krążki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szklimy na oleju.
Następnie wsypujemy warzywa i podsmażamy. Wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy. Dodajemy mascarpone, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z kluskami.
Porady
● Kluski kładzione będą miały oryginalny smak, jeśli do ciasta dodamy łyżkę majeranku lub posiekanej bazylii.
Komentarze