Kluski kładzione z boczkiem

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwie córeczki. Gotuję dopiero od kilku lat,a przepis na te kluski niedawno dostałam odteściowej. Okazały się dobrym pomysłem naszybki, tani i pyszny obiad.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 2 jajka
    ● 2-3 szkl. mąki
    ● sól
    Do okraszenia:
    ● 4 cebule
    ● 30 dag wędzonego boczku
    Oraz:
    ● 2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski kładzione z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Nadmiar soku
    odlewamy. Dodajemy jajka,
    mąkę i szczyptę soli. Wszystkie
    składniki dokładnie mieszamy Jeśli ciasto jest zbyt
    rzadkie, dosypujemy mąkę
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy
    wodę, lekko solimy, wlewamy
    łyżkę oleju. Łyżką nabieramy
    niewielkie porcje ciasta
    (za każdym razem moczymy
    łyżkę w zimnej wodzie, żeby
    ciasto nie przyklejało się) i kładziemy
    na wrzątek. Mieszamy,
    aby kluski nie przywarły do
    dna garnka. Gotujemy ok. 5
    minut od wypłynięcia, następnie
    odcedzamy
  • 3. Boczek kroimy w kostkę. Cebule
    obieramy, kroimy w piórka
    i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy boczek, mieszamy
    i smażymy, aż tłuszcz się wytopi.
    Okraszamy kluski

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Żeby okrasa nie była zbyt tłusta, można najpierw podsmażyć boczek i na wytopionym tłuszczu szklić cebulę. ● Kluski można też podawać z gulaszem, sosem grzybowym lub na słodko – z roztopionym masłem i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować