Kluski kładzione łyżką

4.5 (178 ocen)

Wyśmienicie smakują z roztopionym masełkiem również z przetopionym boczkiem z cebulką.Wspaniały dodatek do zup i sosów

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko duże
    sól
    1 łyżka roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski kładzione łyżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Żółtko roztrzepuje w misce z mlekiem i solą, dodaję przesianą mąkę i mieszam tak aby nie było grudek. Białko ubijam ze szczyptą soli i dodaję do masy żółtkowej z mąką. Na koniec dodaję do masy łyżkę roztopionego masła i mieszam.
    W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli.Jedną łyżką nabieram trochę ciasta ,a drugą zgarniam prosto do wrzątku, po czym znów robię to samo postępuję w ten sposób do wyczerpania masy. Kluski gotuję kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową.
    Podaję do zup lub jako samodzielne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować