Kluski gryczane

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Kasza gryczana ma największą wartość odżywczą z wszystkich kasz - warto często ją jadać.

  • 15 min

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej palonej
    2 jajka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mielimy w młynku do kawy. Dodajemy jajka, odrobinę wody i zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy wałki i kroimy na kształt kopytek.
  • 2. Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Po ugotowaniu odcedzamy.

Porady

Kluski mogą stanowić samodzielne danie, wspaniale smakują polane olejem lniany. Mogą być też dodatkiem do mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować