kluski gotowane na parze z malinami

4.5 (173 ocen)

Moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • mąka pszenna 50 dekagramów
    drożdże świeże piekarskie 4 dekagramy
    mleko 1 szklanka
    cukier 1 łyżka
    jajka 2 sztuki
    masło stopione 3 łyżki
    sól
    konfitura malinowa lub świeże maliny (opakowanie 0,5 kg)
    sok malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski gotowane na parze z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Jajka lekko roztrzepujemy. Z mleka, drożdży, połowy cukru oraz niewielkiej ilości mąki (ok. pól szklanki) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do pozostałej mąki dodajemy roztrzepane jajka, drugą połowę cukru, podrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wlewamy masło i ponownie wyrabiamy.

    Nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 3. Formujemy kulki wielkości małych pączków - mi wyszło 15 sztuk. Możemy je przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia - ale nie ma takiej potrzeby.....

    W garczku do gotowania na parze, gotujemy kluski około 10 minut.

    Po wyjęciu z garczka i ułożeniu na talerzu, polewamy kluski sokiem malinowym i konfiturą z malin.

Porady

Zamiast soku i konfitury - w lecie uzywamy świeżych malin, rozgniecionych i lekko podgrzanych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować