Kluski gotowane na parze z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Jajka lekko roztrzepujemy. Z mleka, drożdży, połowy cukru oraz niewielkiej ilości mąki (ok. pól szklanki) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Do pozostałej mąki dodajemy roztrzepane jajka, drugą połowę cukru, podrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wlewamy masło i ponownie wyrabiamy.
Nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.Formujemy kulki wielkości małych pączków - mi wyszło 15 sztuk. Możemy je przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia - ale nie ma takiej potrzeby.....
W garczku do gotowania na parze, gotujemy kluski około 10 minut.
Po wyjęciu z garczka i ułożeniu na talerzu, polewamy kluski sokiem malinowym i konfiturą z malin.
Porady
Zamiast soku i konfitury - w lecie uzywamy świeżych malin, rozgniecionych i lekko podgrzanych.
Komentarze