Kluseczki ziemniaczane z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone pieczarki
i kabaczka (ze skórką) kroimy
w plasterki, a cebule w kostkę.
Smażymy na oleju.
2.Mięso mieszamy z przyprawami
i smażymy na drugiej
patelni. Z warzywami i pieczarkami przekładamy do szerokiego
garnka. Podlewamy wodą
i dusimy na małym ogniu,
aż kabaczek będzie miękki.
Wlewamy sos myśliwski wymieszany
z 200 ml wody.
3.Ziemniaki gotujemy. Miksujemy
z jajkami na gładkie purée, stopniowo wsypując
mąkę (jeśli w trakcie miksowania
ziemniaki zrobią się za suche,
zmniejszamy ilość mąki).
4.Zagotowujemy wodę. Ciasto
ziemniaczane wylewamy
na specjalne sitko z dziurkami
i przecieramy łopatką nad
wrzątkiem (ew. możemy ścinać
ciasto szybkimi ruchami
z deski do krojenia). Gotujemy,
aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z sosem
mięsnym.
Komentarze