Kluseczki ziemniaczane z sosem mięsnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Często wymyślam dania z mielonym mięsem. To smakuje całej rodzinie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    ● 10 dużych pieczarek
    ● 2 duże cebule
    ● mały kabaczek
    ● op. sosu myśliwskiego
    ● olej do smażenia
    ● łyżeczka imbiru
    ● po szczypcie suszonego tymianku, rozmarynu, kminku i przyprawy do gulaszu, sól, pieprz
    ● łyżeczka bazylii
    Kluski:
    ●1 kg ziemniaków
    ● 3/4 szkl. mąki ziemn.
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 2 jajka

Kluseczki ziemniaczane z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone pieczarki
    i kabaczka (ze skórką) kroimy
    w plasterki, a cebule w kostkę.
    Smażymy na oleju.
  • 2. Mięso mieszamy z przyprawami
    i smażymy na drugiej
    patelni. Z warzywami i pieczarkami przekładamy do szerokiego
    garnka. Podlewamy wodą
    i dusimy na małym ogniu,
    aż kabaczek będzie miękki.
    Wlewamy sos myśliwski wymieszany
    z 200 ml wody.
  • 3. Ziemniaki gotujemy. Miksujemy
    z jajkami na gładkie purée, stopniowo wsypując
    mąkę (jeśli w trakcie miksowania
    ziemniaki zrobią się za suche,
    zmniejszamy ilość mąki).
  • 4. Zagotowujemy wodę. Ciasto
    ziemniaczane wylewamy
    na specjalne sitko z dziurkami
    i przecieramy łopatką nad
    wrzątkiem (ew. możemy ścinać
    ciasto szybkimi ruchami
    z deski do krojenia). Gotujemy,
    aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.
    Podajemy z sosem
    mięsnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy