Kluseczki śląskie w kształcie gwiazdeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ , DODAĆ JAJKA , SÓL .
UFORMOWAĆ KULĘ I PODZIELIĆ RĘKĄ NA 4 . CZWARTĄ CZĘŚĆ LEKKO ODSUWAMY I W TO MIEJSCE WSYPUJEMY TYLE MAKI ZIEMNIACZANEJ ILE BYŁO ZIEMNIAKÓW W 4 CZĘŚCI.
WSZYSTKO RAZEM ZAGNIATAMY , FORMUJEMY WAŁEK I ROBIMY DOWOLNE KSZTAŁTY KLUSEK.
W GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ I WRZUCAĆ PARTIAMI KLUSECZKI , GOTUJEMY KOŁO 3 /4 MINUTY OD WYPŁYNIĘCIA.
DO KLUSEK PROPONUJĘ SURÓWKĘ Z KISZONEJ LUB CZERWONEJ KAPUSTY ORAZ DOWOLNY SOS.
SMACZNEGO.
Porady
Ja gotuję kluski zawsze na małym ogniu nawet do 5 minut i nigdy jeszcze się nie rozpadły .
Komentarze