Kluseczki po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kluseczek:
Ziemniaki ugotować i przestudzić.
Ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę,wystudzić.
Przełożyć do miski, wsypać 30 dkg mąki,wbić jajka,zagnieść ciasto,jeżeli będzie rzadkie,dosypać jeszcze mąki.
Formować wałeczki,kroić na małe kluseczki typu kopytka.
Zagotować wodę, posolić do smaku,dodać olej. Do gotującej się wody wrzucać kluseczki i gotować około 2 min od wypłynięcia.
Odcedzić na sitku.
2.Paprykę pokroić i wrzucić na gorącą patelnię, aby się przypiekła, posolić. dodać łyżkę oliwy z oliwek.
Dodać kluseczki, przypawić kurkumą, pieprzem i solą. Dodać salami, oliwki i resztę przypraw.
Podawać na ciepło.
Resztę kluseczek mozna zamrozić, będą jak znalazł na następne danie.
Komentarze