Kluseczki po włosku

5 (149 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam kuchnię włoska: kluseczki, makarony, oliwki, rozmaryn, paprykę, salami....

  • 30 min

Składniki:

  • kluseczki - składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 30 dkg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól
    papryka czerwona strąk
    3 ząbki czosnku
    tymianek, rozmaryn, pieprz, sól, kurkuma
    10 oliwek zielonych
    100 g salami w plasterkach
    oliwa z oliwek
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kluseczki po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kluseczek:
    Ziemniaki ugotować i przestudzić.
    Ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę,wystudzić.
    Przełożyć do miski, wsypać 30 dkg mąki,wbić jajka,zagnieść ciasto,jeżeli będzie rzadkie,dosypać jeszcze mąki.
    Formować wałeczki,kroić na małe kluseczki typu kopytka.
    Zagotować wodę, posolić do smaku,dodać olej. Do gotującej się wody wrzucać kluseczki i gotować około 2 min od wypłynięcia.
    Odcedzić na sitku.
  • 2. Paprykę pokroić i wrzucić na gorącą patelnię, aby się przypiekła, posolić. dodać łyżkę oliwy z oliwek.
    Dodać kluseczki, przypawić kurkumą, pieprzem i solą. Dodać salami, oliwki i resztę przypraw.
    Podawać na ciepło.
    Resztę kluseczek mozna zamrozić, będą jak znalazł na następne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kurczak po włosku

To może cię zainteresować