Kluchy śląskie z pasztetową

4.5 (172 ocen)

Kule z ciasta na kluski śląskie a w środku drobiowa pasztetowa. Prosto, tanio, smacznie. Okraszone smażoną cebulką i skwarkami. A listki świeżej szałwii dodają aromatu.

Składniki:

  • 1-1,5kg ziemniaków
    jajko
    mąka ziemniaczana
    kawałek pasztetowej
    tłuszcz do polania klusek
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Kluchy śląskie z pasztetową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić. Ja gotuję dzień wcześniej. Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce, podzielić na ćwiartki i 1/4 odkroić i wyciągnąć.
  • Ciasto1 2. Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierzch, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę. Odrywać po kawałku ciasta, uklepując ręką placuszki, na każdy placuszek nałożyć plasterek pasztetowej i zlepić w kulę. Gotowe kule wrzucać na osolony wrzątek i gotować chwilę od czasu wypłynięcia na wierzch, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Ja gotuję ok 1-2 minut od chwili wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować