Klopsy z papryką à la szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Paprykę myjemy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę.
2.Warzywa mieszamy z mięsem, bułką tartą oraz musztardą. Wbijamy jajko i wsypujemy majeranek. Wlewamy 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy.
3.Masę mięsną dzielimy na 6 porcji. Oblepiamy patyki do szaszłyków, formując podłużne klopsy.
4.Klopsy smarujemy olejem i układamy na aluminiowej tacy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
Do masy można dodać starty żółty ser, a między klopsy wbić kawałki papryki.
Komentarze