Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
    orzechy włoskie około 15 sztuk
    około 10 listków świeżej szałwii
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, majeranek, imbir
    olej do smażenia

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szałwię drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Komentarze

Podobne przepisy