Klopsy w zalewie octowej

4.99 (167 ocen)

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej, a takie klopsiki podane na zimno doskonale sprawdzają się na imprezie.

Składniki:

  • Klopsiki:
    250g mięsa wieprzowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka bazylii
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżkę bułki tartej
    2 łyżeczki majeranku
    3 łyżki wody

    Zalewa octowa:
    2 szklanki wody
    0,5 szklanka octu 10%
    1duża cebula
    4 ziela angielskie
    2 duże liście laurowe
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Klopsy w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. następnie dodaj jajko i resztę składników.Mięso wyrobić na gładką masę.
  • zalewa octowa 2. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
  • mięso 3. Następnie z mięsa lepimy małe kuleczki. najlepiej zwilżać dłonie zimną woda ,aby kulki się dobrze uformowały w kulkę. Tak przygotowane pulpeciki obsmażyć na patelni.
  • klopsiki 4. Następnie podlej wodą aby się pogotowały około 10 minut.
  • klopsiki 5. Ugotowane kotleciki włóż do wysokiego słoika i zalej zalewą octową z wszystkimi przyprawami. Najlepiej pozostawić w lodówce na minimum 24godziny aby przeszły zalewą.

Porady

Pulpeciki podajemy jako zimną zagryzkę najlepiej do wieczornej imprezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować