Tę wersję pulpecików wymyśliłam specjalnie dla męża.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
kg małych ziemniaków
mała cukinia
czerwona papryka
2 marchewki
płaska łyżeczka curry
sól, pieprz
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
mąka do obtaczania
łyżeczka musztardy
przyprawa do mielonego mięsa
przyprawa do ziemniaków
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
Klopsy w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Oprószamy przyprawą do ziemniaków i podsmażamy na oleju.
2.Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Cukinię i marchewki obieramy
i myjemy. Marchewki kroimy w krążki, a paprykę i cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju.
3.Do mięsa wbijamy jajka. Dodajemy bułkę tartą, musztardę i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mielonego mięsa. Mieszamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Wkładamy do warzyw i dusimy ok. 15 minut. W razie potrzeby podlewamy
wodą. Wsypujemy curry i natkę pietruszki, mieszamy. Podajemy z ziemniakami
Komentarze