Klopsy w sosie z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włóż mięso mielone, wbij jajka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przypraw do smaku, dobrze wyrób mięso aby wszystkie składniki się połączyły. Mokrymi rękami uformuj klopsy, usmaż z obydwóch stron na oleju.
2.Liście z botwinki umyj, osusz, posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj posiekane liście botwinki, podsmaż stale mieszając ok 3 min.
3.Do podsmażonej botwinki dodaj klopsy, wlej sos sojowy, podlej gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem ok 5 min, po tym czasie dopraw do smaku i dodaj kilka kropel soku z cytryny.
4.Duś pod przykryciem do miękkości botwinki, dodaj śmietanę, chwilkę jeszcze gotuj aby śmietana się zredukowała. Smacznego!
Komentarze