Klopsy w sosie z botwinki

0 (0 ocen)

Sezon na botwinkę w pełni. Dziś polecam klopsy w pysznym sosie z botwinki.

Składniki:

  • Na klopsy:
    0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    2 jajka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek koperku
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka
    olej

    Na sos:
    1 pęczek botwinki
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka sosu sojowego
    kilka kropel soku z cytryny
    100 ml śmietany 18%
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Klopsy w sosie z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie mięsa 1. Do miski włóż mięso mielone, wbij jajka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przypraw do smaku, dobrze wyrób mięso aby wszystkie składniki się połączyły. Mokrymi rękami uformuj klopsy, usmaż z obydwóch stron na oleju.
  • Podsmażanie botwinki 2. Liście z botwinki umyj, osusz, posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj posiekane liście botwinki, podsmaż stale mieszając ok 3 min.
  • Przygotowanie klopsów w sosie 3. Do podsmażonej botwinki dodaj klopsy, wlej sos sojowy, podlej gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem ok 5 min, po tym czasie dopraw do smaku i dodaj kilka kropel soku z cytryny.
  • Smacznego! 4. Duś pod przykryciem do miękkości botwinki, dodaj śmietanę, chwilkę jeszcze gotuj aby śmietana się zredukowała. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy