Klopsy w młodej kapuście

0 (0 ocen)

Klopsiki duszone w młodej kapuście. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • Na klopsiki:
    1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra
    olej


    1 główka młodej białej kapusty
    200 ml śmietany 30%
    2 pomidory
    1 pęczek koperku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka masła
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    pierz cayenne

Klopsy w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie klopsików 1. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku, wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy małe klopsiki i podsmażamy z obydwóch stron na oleju.
  • przygotowanie kapusty 2. Kapustę myjemy, szatkujemy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy kapustę, chwilkę smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, mieszamy, dodajemy sos sojowy. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do kapusty oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Duszenie klopsików 3. Do kapusty wkładamy podsmażone klopsy, wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając.
  • Gotowe klopsiki. Smacznego! 4. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy