Klopsiki z kaszy i warzyw

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój pomysł na bezmięsny obiad,możemy podać z dowolnym sosem i ulubioną surówką.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól,pieprz
    1 surowe jajko
    1 łyżka bułki tartej

    dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki z kaszy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Dać do garnka razem z kaszą,zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.Kasza powinna wchłonąć cały płyn.Wystudzić.
  • 2. Do wystudzonej kaszy wbić jajko,,dodać bułkę tartą i koperek.Przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Z masy formować kulki i obtaczać w bułce tartej.Smażyć na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Porady

Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy włożyć ja do lodówki na kilka minut.Klopsiki podajemy z dowolnym sosem.Z porcji wyszło mi 12 klopsików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować