Klopsiki z kaszą

4.97 (158 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie obiadowe przygotowywane przez moją Mamę, tanie i syte :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej
    2 duże cebule
    2 kromki czerstwego chleba
    1 jajko
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    3 ząbki czosnku
    1 sos pieczeniowy
Wystaw ocenę:

4.97 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego mięsa razem z jajkiem i namoczonym, wyciśniętym chlebem. Doprawić i dokładnie wymieszać.
  • 2. Formować okrągłe klopsiki, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. W garnku nastawić wodę i gdy się zagotuje wkładać do niej usmażone klopsy.
  • 4. W niecałej szklance wody rozmieszać sos pieczeniowy i wlać go do klopsów. Gdy zgęstnieje - gotowe :) Podawać z kaszą.

    Smacznego :)

Porady

Sos można dodatkowo zagęścić mąką zoemniaczaną. Do pulpetów można dodać drobno pokrojona paprykę, pieczarki, startą cukinię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować