Składniki na ok 20 malutkich pulpecików:
200 g trybowanej nogi z indyka
1 mała papryczka chili
natka pietruszki
1 średnia cebula
1/2 małej kajzerki
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku ostra i słodka
2 łyżki mąki
3 łyżek oliwy z oliwek
Na sos:
1/2 l drobiowego bulionu
100 g śmietany 18%
1/2 pęczka drobno posiekanego koperku
sól, pieprz
2 małe, młode marchewki
Klopsiki z indyka w sosie koperkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka zmielić, dodać namoczoną w wodzie bułkę. Cebulę, paprykę (bez gniazd nasiennych), natkę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dodać jeszcze jajko, doprawić i wyrobić na gładką masę.
Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron.
2.Klopsiki zalać bulionem,dodać pokrojona w półplasterki marchewkę zagotować, dodać śmietanę i ponownie zagotować, ewentualnie doprawić. Dusić aż marchewka będzie miękka. Na samym końcu dodać posiekany koperek. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Komentarze