Klopsiki z indyka w sosie koperkowo-śmietanowym

4.97 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Lekkie, ekspresowe danie z mięs indyczego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 20 malutkich pulpecików:
    200 g trybowanej nogi z indyka
    1 mała papryczka chili
    natka pietruszki
    1 średnia cebula
    1/2 małej kajzerki
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól, pieprz
    czerwona papryka w proszku ostra i słodka
    2 łyżki mąki
    3 łyżek oliwy z oliwek

    Na sos:
    1/2 l drobiowego bulionu
    100 g śmietany 18%
    1/2 pęczka drobno posiekanego koperku
    sól, pieprz
    2 małe, młode marchewki
Wystaw ocenę:

4.97 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z indyka w sosie koperkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka zmielić, dodać namoczoną w wodzie bułkę. Cebulę, paprykę (bez gniazd nasiennych), natkę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dodać jeszcze jajko, doprawić i wyrobić na gładką masę.
    Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron.
  • 2. Klopsiki zalać bulionem,dodać pokrojona w półplasterki marchewkę zagotować, dodać śmietanę i ponownie zagotować, ewentualnie doprawić. Dusić aż marchewka będzie miękka. Na samym końcu dodać posiekany koperek. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować