Klopsiki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na cukinię bo sezon w pełni!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    - 4 cukinie o długości ok 15-20 cm
    - 50 dkg mięsa mielonego z indyka
    - 1 bułka kajzerka
    - 1 jajko
    - sól, pieprz
    - pęczek pietruszki zielonej
    - starty ser do posypania - użyłam mozzarelli z czosnkiem i bazylią
    - 4 pomidorki koktajlowe
    - 4 pomidory duże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki z cukinią 1. - Cukinie umyć, obciac końce, przeciąć wzdłuż na pół i minimalnie wydrążyc.
    - Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
    - Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
    - Z mięsa uformować 16 podłużnych klopsików, obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano.
    - Cukinię ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą, Na każdej ułożyć po 2 klopsiki.
    - Pomiędzy klopsiki położyć po połówce pomidorka koktajlowego i zapiekać 15 minut w 200 st. C.
    - Posypać startym serem i wstawić jeszcze na 2 minuty do piekarnika.
    - Podawać z pokrojonym pomidorem, obficie posypanym zmielonym pieprzem.

Porady

Zamiast robić klopsiki, można nadziewać cukinie surowym mięsem mielonym, ale danie nie jest wtedy takie efektowne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować