Składniki na 4 porcje:
- 4 cukinie o długości ok 15-20 cm
- 50 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- pęczek pietruszki zielonej
- starty ser do posypania - użyłam mozzarelli z czosnkiem i bazylią
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 pomidory duże
Klopsiki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Cukinie umyć, obciac końce, przeciąć wzdłuż na pół i minimalnie wydrążyc.
- Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
- Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
- Z mięsa uformować 16 podłużnych klopsików, obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano.
- Cukinię ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą, Na każdej ułożyć po 2 klopsiki.
- Pomiędzy klopsiki położyć po połówce pomidorka koktajlowego i zapiekać 15 minut w 200 st. C.
- Posypać startym serem i wstawić jeszcze na 2 minuty do piekarnika.
- Podawać z pokrojonym pomidorem, obficie posypanym zmielonym pieprzem.
Porady
Zamiast robić klopsiki, można nadziewać cukinie surowym mięsem mielonym, ale danie nie jest wtedy takie efektowne.
Komentarze