Klopsiki wieprzowe z bulgurem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywne klopsiki wieprzowe z bulgurem

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - ugotowany bulgur: 100 gramów
    - mielona wieprzowina: 700 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - starty twardy żółty ser: 3 łyżki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - czarny pieprz: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 0.5 litra

Klopsiki wieprzowe z bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i ser zetrzeć na drobnej tarce, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 2. Do mięsa dodać bulgur, warzywa i ser. Dodać jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Masę przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Z gotowej masy mięsnej formować pulpety wielkość 3/4 piłeczki pingpongowej. Pulpety przykryć, odstawić do lodówki na 15 minut.
  • 4. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Klopsiki smażyć partiami, przewracając kilkukrotnie przez około 10 minut. Obsmażone klopsiki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy