Tajskie przyprawy mam zawsze , kotleciki drobiowe robi sie szybko, paellę lubię . Kuchnia fusion w pełnym rozkwicie .
Składniki:
25 dag mielonego z drobiu ( zmieliłam piersi )
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
olej z pestek winogron do smażenia
sól
pieprz mielony
cukier
curry
1 szklanka sosu pomidorowego ( ja użyłam sos od duszenia papryk faszerowanych , ale można po prostu w bulionie drobiowym z kostki rozpuścić koncentratu pomidorowego )
1 szklanka mleczka kokosowego
1 /2 szklanki wody
1 mała marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki
1 szklanka pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
1/2 długiego ogórka ze skórką pokrojonego w słupki
1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
1/2 papryki żółtej pokrojonej w paseczki
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
10 dag ryżu parabolicznego
Sos chili z ananasem Tao-Tao
2 liscie limonki Kafir ( suszone )
mąka
3 łyżki bułki tartej
Klopsiki w ,,tajskiej paelli ,,: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować masę mięsną z mielonego , jajka , bułki tartej , zmiażdżonego czosnku , szczypty soli , pieprzu i curry.
2.Podzielić mięso na małe porcje i formować malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego .
3.Obtoczyć w mące .
4. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .
5.W woku rozgrzać olej ( kilka łyżek ) i smażyć jarzyny rozpoczynając od marchewki . Następnie dodajemy paprykę , ogórek , pomidor i kapustę . Smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną . Włożyć liście kafiru. Wlać wodę .Chwilę dusić .
6.Potem dołożyć kotleciki . Wlać sos pomidorowy i mleczko kokosowe . Wsypać ryż . Zamieszać . Dodać 1 łyżkę sosu chili z ananasem , szczyptę curry , pieprzu .Dusić przykryte na bardzo małym gazie bez mieszania .Próbujemy czy trzeba doprawić gdy ryż będzie już miękki i prawie wchłonie cały płyn.
7.Potrawa nie będzie o konsystencji risotto czy paelli .
Najfajniejsze jest to , że robimy ja z tego co jest w domu ( ryż , tajskie przyprawy , mleczko kokosowe , bulion w kostkach , jakieś warzywa - zawsze mam w domu ) . Tak samo można zrobić rybę , piersi z kurczaka , schab .Co akurat mamy .
Pięknie pachnie cytryną ( od kafiru ) i curry.
Porady
Ja robiłam w Patelni Dry Cooker - ale w woku robi się identycznie .
Komentarze