Klopsiki w sosie z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na to danie podsunęła mi mama, która pysznie gotuje!

  • 40 min

Składniki:

  • Na klopsiki:

    1/2 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    tarta bułka
    cebula
    majeranek
    sól, pieprz

    Na sos:
    garść suszonych grzybów leśnych
    cebula
    woda
    śmietana
    mąka
    sól, pieprz, ,przyprawa uniwersalna
    ew. zielenina

Klopsiki w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone urabiamy tak jak do kotletów mielonych: wbijamy surowe jajo, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, majeranek, sól, piperz i tartą bułkę / lub bułkę namoczoną w mleku.
  • 2. Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w tartej bułce i obsmażamy na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i próżymy.
    W międzyczasie grzybki suszone namaczamy w gorącej wodzie - przez ok. pół godzinki, aby zmiękły i puściły brązowy kolor.
  • 3. Kiedy grzyby zmiękną, siekamy je drobno i wrzucamy do garnuszka z wodą. Gotujemy ok. 20 minut, po czym do garnka dokładamy klopsiki wraz z podsmażoną cebulką.
  • 4. Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 15 minut (ważne, by grzyby były miękkie), następnie zaciągamy mąką z wodą i dolewamy słodkiej śmietanki. Doprawiamy solą, pieprzem, ,przyprawa uniwersalna, posypujemy zieleniną.

Komentarze

Podobne przepisy