Klopsiki w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone urabiamy tak jak do kotletów mielonych: wbijamy surowe jajo, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, majeranek, sól, piperz i tartą bułkę / lub bułkę namoczoną w mleku.
2.Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w tartej bułce i obsmażamy na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i próżymy.
W międzyczasie grzybki suszone namaczamy w gorącej wodzie - przez ok. pół godzinki, aby zmiękły i puściły brązowy kolor.
3.Kiedy grzyby zmiękną, siekamy je drobno i wrzucamy do garnuszka z wodą. Gotujemy ok. 20 minut, po czym do garnka dokładamy klopsiki wraz z podsmażoną cebulką.
4.Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 15 minut (ważne, by grzyby były miękkie), następnie zaciągamy mąką z wodą i dolewamy słodkiej śmietanki. Doprawiamy solą, pieprzem, ,przyprawa uniwersalna, posypujemy zieleniną.
Komentarze