Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem

0 (0 ocen)

Danie pełne smaku i aromatu.

Składniki:

  • 400-500 g makaronu (świderki, kokardki, spaghetii - dowolny)

    0,5 kg mielonego mięsa
    1 jajko
    3 łyżki startego żółtego sera
    3-4 łyżki bułki tartej
    Niepełna szklanka mleka

    Pęczek dymki
    Pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    2 gałązki tymianku
    2 gałązki bazylii
    1 puszka krojonych pomidorów
    Oliwa
    Cukier
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię, tymianek, natkę, dymkę (wraz ze szczypiorem) opłukać, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać.
  • 2. Na głębokie patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane zioła i warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Odłożyć 3 łyżki warzyw i ziół, do reszty dodać pomidory z puszki.
    Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20 min.
  • 3. Bułkę tarta zalać mlekiem i poczekać by napęczniała.
  • 4. Do mięsa mielonego dodać odłożoną porcję warzyw z ziołami, napęczniałą bułkę tartą, jajko, ser. Doprawić pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. Następnie smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć do sosu i dusić około 10 min.
  • 5. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
  • 6. Klopsiki podawać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować