Alternatywa dla klasycznych klopsow,w sosie pomidorowym sa przepyszne,polecam.
Składniki:
500 gr miesa mielonego mieszanego
1 jajko
pietruszka
50 gr sera zoltego startego
50 gr sera zoltego (pokrojonego w kostke)
500 ml passata pomidorowa
sol,pieprz
200 gr szpinaku
olej do smazenia
bulka tarta
Klopsiki w sosie pomidorowym nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso mielone mieszamy z jajkiem,pietruszka,startym serem zoltym i doprawiamy do smaku,jezeli mieso bedzie zbyt luzne dosypujemy bulke tarta.
Szpinak jezeli swiezy dusimy 10' na masle,jezeli mrozony gotujemy 10' w posolonej wodzie,cedzimy odciskamy z nadmiaru wody.
Z miesa formujemy dowolnej wielkosci klopsiki,ktore faszerujemy szpinakiem i kawaleczkiem sera zoltego.Obsmazamy z wszystkich stron,przekladamy do innej patelni,zalewamy passata pomidorowa, solimy i dusimy 40' na wolnym ogniu.
Porady
Jezeli podczas gotowania sos zgestnieje przed uplywem czasu mozna podlac go rosolem lub najprosciej woda.
Komentarze