Klopsiki w sosie po węgiersku

4.49 (186 ocen)

Danie to ma korzenie węgierskie. Sos powstaje z duszenia w jednym garnku papryki, pomidora, boczku, pieczarek i cebuli. Sos pod koniec duszenia zaklepujemy mąką i śmietaną. Dzięki temu ma delikatniejszy smak i jest gęstszy. To świetna propozycja obiadowa

Składniki:

  • PULPECIKI:
    500g mięsa mielonego wieprzowego,
    2-3 łyżki bułki tartej,
    1 jajko,
    1 ząbek czosnku,
    2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
    1 łyżeczka oregano,
    sól,
    pieprz,
    SOS:
    1 cebula,
    150g pieczarek,
    1 papryka,
    1 pomidor,
    100g wędzonego boczku,
    1/2 szklanki śmietany 18%,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    3-4 łyżeczki mąki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w sosie po węgiersku 1. PULPECIKI: Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano oraz sok z cytryny. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.
  • Klopsiki w sosie po węgiersku 2.
    SOS: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki (możemy je również obrać). Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w pół krążki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Klopsiki w sosie po węgiersku 3. Boczek (niezbyt tłusty) kroimy w kostkę.
    Na tłuszczu pozostałym po smażeniu pulpecików podsmażamy cebulę i boczek. Smażymy je razem kilka minut aż cebula się zeszkli, a boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy pieczarki, smażymy razem aż woda z pieczarek odparuję. Wtedy dodajemy słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
  • Klopsiki w sosie po węgiersku 4. Do zawartości patelni dodajemy mięsne pulpeciki, podlewamy wodą tak, aby zakryła cienką warstwą mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu.
  • Klopsiki w sosie po węgiersku 5. Dodajemy paprykę i pomidora, mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie (ale nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna). W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy kilka łyżek wywaru z duszenia mięsa, aby zahartować śmietanę. Wlewamy śmietanę na gotujący wywar i szybko mieszamy, aby się nie zważyła, zagotowujemy. Danie doprawiamy do smaku.
    Pulpeciki w sosie podajemy z ryżem lub kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować