Klopsiki w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Połowę cebuli wraz z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy.
2.Mięso mieszamy z surową cebulą i ryżem oraz bułką. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki. Obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na oleju.
3.Papryki myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotujemy 10 minut. Do wywaru
wkładamy klopsiki i gotujemy 40 minut na małym ogniu. Dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 5 minut.
4.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Polewamy sosem z klopsikami.
Komentarze