Klopsiki w sosie paprykowym

4.98 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w szpitalu. Przepisami wymieniam się ze znajomymi. Gotuję dla rodziny i przyjaciół.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    cebula
    jajko
    kajzerka
    100 ml mleka
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    kostka rosołowa
    łyżka ryżu
    po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
    2 ząbki czosnku
    mały koncentrat pomidorowy
    20 dag kolorowego makaronu penne
    5 dag mąki
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.98 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsiki w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Połowę cebuli wraz z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy.
  • 2. Mięso mieszamy z surową cebulą i ryżem oraz bułką. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki. Obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na oleju.
  • 3. Papryki myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotujemy 10 minut. Do wywaru
    wkładamy klopsiki i gotujemy 40 minut na małym ogniu. Dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Polewamy sosem z klopsikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować