Klopsiki w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącej wody lub rosołu wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulkę, jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
2.Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko i podgrzewamy cały czas mieszając (najlepiej trzepaczka rózgową) do uzyskania gładkiego sosu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone, mieszamy, dodajemy 4 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
3.Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy 3-4 łyżki sosu. Z masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki i układamy na warstwie sosu. Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą orzechów.
4.Naczynie z klopsikami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 25 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia.
5.Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Porady
Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, można zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
Z podanej ilości składników otrzymałam 15 klopsików o średnicy ok. 5-6 cm.
Komentarze