Klopsiki w sosie koperkowym

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mamą, która gotuje codziennie dla całej rodziny. Największą radość sprawia mi wymyślanie dań, które smakują najbliższym.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
    2 szklanki bulionu
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki mleka
    4 łyżki bułki tartej
    1 pęczek koperku
    1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy zwilżonymi dłońmi małe klopsiki.
  • 2. Bulion wlewamy do rondelka i wkładamy tyle klopsików, by wywar przykrył wszystkie kulki. Gotujemy do momentu, aż klopsiki wypłyną (około 15-20 minut). Wykładamy je na talerz, a bulion przecedzamy.
  • Klopsiki w sosie koperkowym 3. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną wody, następnie wrzucamy posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Sos wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Do gotowego sosu wkładamy klopsiki, by się zagrzały. Podajemy
    z ziemniakami lub ryżem.

Porady

● Najlepiej do przygotowania klopsików użyć chudego mięsa, np. szynki wieprzowej czy też piersi z indyka z dodatkiem wędzonki. ● Jeśli chcemy wzbogacić smak potrawy, możemy dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować