Klopsiki w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Klopsiki w sosie koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    1 duże jajko ekologiczne
    1/3 szkl. płatków +1/3 szkl. wody lub 1 lekko czerstwa kajzerka
    1 płaska łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    kilka łyżek mąki do panierowania klopsików
    olej do smażenia klopsików

    Składniki sosu:
    2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
    5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego)
    1 płaska łyżka mąki
    2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %)
    1 łyżeczka masła
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w sosie koperkowym 1. Płatki jaglane zalać wodą i pozostawić do spęcznienia. Z płatków nie odlewa się wody, ponieważ zostaje wchłonięta przez nie. Ewentualnie należy dodać 1 lub 2 łyżki wody gdy płatki są zbyt suche.
    Gdy używacie kajzerki, należy namoczyć ją w wodzie lub mleku i pozostawić do zmięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć kajzerkę na sito i mocno odcisnąć. Do klopsików dodajemy tylko kajzerkę, bez płynu.
    Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;).
    Do dużej miski przełożyć mięso mielone, namoczone płatki (lub kajzerkę), utarty czosnek i cebulę, jajko, sól i pieprz. Masę mięsną należy dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki połączyły się.
    Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na oleju. Smażyć krótko tylko do lekkiego zrumienienia klopsików.
    Obsmażone klopsiki przełożyć do garnka z gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
    Następnie wymieszać w miseczce śmietanę i mąkę, dodać kilka łyżek gorącego bulionu. Po wymieszaniu nie powinno być grudek z mąki. Zawartość miseczki przelać do garnka, zagotować. Gotować jeszcze kilka chwil, aż z bulionu oraz mieszanki mąki i śmietany powstanie sos.
    Dodać posiekany koperek, wymieszać i wyłączyć gaz. Pozostawić na 10 minut. Nie gotować dłużej ponieważ koperek straci intensywnie zielony kolor.
    Przed podaniem przyprawić solą i odrobiną pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować