Klopsiki w sosie jabłkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiam mięsa z owocową nutką. Moja rodzinka również.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
    4 cebule
    2 dość duże jabłka
    1 czerstwa bułka
    1/3 szklanki śmietany 30%
    1 pęczek natki pietruszki
    250 ml bulionu (może być z kostki)
    3 łyżki masła
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    słodka papryka mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Sosy

Klopsiki w sosie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie. Czekamy aż nasiąknie, po czym starannie ją odciskamy.
    Umytą nać pietruszki osuszamy i siekamy drobniutko.
  • 2. Mięso zagniatamy z bułką i natką, aż uzyskamy jednolitą masę. (Odrobinę natki pozostawiamy do dekoracji gotowego dania). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masy mięsnej formujemy klopsiki. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle, aż się z każdej strony ładnie zrumienią.
  • 3. Cebule obieramy i kroimy na talarki. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, a resztę kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i jabłka wrzucamy do klopsików, na patelnię i smażymy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Dolewamy gorący bulion, a następnie śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut, na małym ogniu, mieszając.

    W razie konieczności doprawiamy do smaku.

    Podajemy z makaronem, posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować