Uwielbiam mięsa z owocową nutką. Moja rodzinka również.
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
40 dag mieszanego mięsa mielonego
4 cebule
2 dość duże jabłka
1 czerstwa bułka
1/3 szklanki śmietany 30%
1 pęczek natki pietruszki
250 ml bulionu (może być z kostki)
3 łyżki masła
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
słodka papryka mielona do smaku
Klopsiki w sosie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie. Czekamy aż nasiąknie, po czym starannie ją odciskamy.
Umytą nać pietruszki osuszamy i siekamy drobniutko.
2.Mięso zagniatamy z bułką i natką, aż uzyskamy jednolitą masę. (Odrobinę natki pozostawiamy do dekoracji gotowego dania). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masy mięsnej formujemy klopsiki. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle, aż się z każdej strony ładnie zrumienią.
3.Cebule obieramy i kroimy na talarki. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, a resztę kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i jabłka wrzucamy do klopsików, na patelnię i smażymy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Dolewamy gorący bulion, a następnie śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut, na małym ogniu, mieszając.
Komentarze