Paprykarz z pulpecikami

0 (0 ocen)

Pożywne jednogarnkowe danie, które można podać na wiele sposobów, dzięki czemu nie znudzi się na drugi czy nawet trzeci dzień :)

Składniki:

  • ok.800 g mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej
    1 namoczona i odciśnięta bułka +1 jajko + 1 tarta cebula + sól i pieprz + olej do smażenia
    2 mięsiste papryki czerwone + 1 zielona
    1 średnia marchew
    2 cebule + 3 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów, lub w sezonie 3 świeże
    3/4 szklanki namoczonej wcześniej (wystarczy 4 godziny) najdrobniejszej białej fasoli
    ew. 1/3 puszki fasoli czerwonej (nie jest to konieczne, mnie została z innego dania)
    2 liście laurowe + 5 ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej, chili do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paprykarz z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wxxbu8 1. Zmielone mięso wymieszać z bułką, jajkiem, startą na tarce cebulą i doprawić do smaku.
    Formować niewielkie klopsiki i smażyć na gorącym oleju aż bedą rumiane, przełozyć do miski.
    Namoczoną fasolkę zalać niewielką ilością świeżej wody i wstawić do gotowania.

    Papryki, cebulę, marchew pokroić wg uznania, wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju, dodać pokrojony czosnek, smażyć ok. 7 minut po czym przełożyć do garnka z wcześniej ugotowaną fasolką.
  • image-22ard1v 2. Dolać wody tak aby przykryło, dodać liście, ziele, sól i gotować do miękkości fasoli i papryki.
    Po tym czasie wrzucić pomidory, klopsiki, paprykę w proszku, pieprz i chili, jeśli trzeba to dosolić.
    Zostawić na ogniu 5 minut.
  • image-234fnt3 3. Na talerzu posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować