Pożywne jednogarnkowe danie, które można podać na wiele sposobów, dzięki czemu nie znudzi się na drugi czy nawet trzeci dzień :)
Składniki:
ok.800 g mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej
1 namoczona i odciśnięta bułka +1 jajko + 1 tarta cebula + sól i pieprz + olej do smażenia
2 mięsiste papryki czerwone + 1 zielona
1 średnia marchew
2 cebule + 3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów, lub w sezonie 3 świeże
3/4 szklanki namoczonej wcześniej (wystarczy 4 godziny) najdrobniejszej białej fasoli
ew. 1/3 puszki fasoli czerwonej (nie jest to konieczne, mnie została z innego dania)
2 liście laurowe + 5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej, chili do smaku
Paprykarz z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone mięso wymieszać z bułką, jajkiem, startą na tarce cebulą i doprawić do smaku.
Formować niewielkie klopsiki i smażyć na gorącym oleju aż bedą rumiane, przełozyć do miski.
Namoczoną fasolkę zalać niewielką ilością świeżej wody i wstawić do gotowania.
Papryki, cebulę, marchew pokroić wg uznania, wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju, dodać pokrojony czosnek, smażyć ok. 7 minut po czym przełożyć do garnka z wcześniej ugotowaną fasolką.
2.Dolać wody tak aby przykryło, dodać liście, ziele, sól i gotować do miękkości fasoli i papryki.
Po tym czasie wrzucić pomidory, klopsiki, paprykę w proszku, pieprz i chili, jeśli trzeba to dosolić.
Zostawić na ogniu 5 minut.
Komentarze