• Klopsiki w occie

    Autor: Anna Wamka, Świecie

  • Przygotowuję je na różne uroczystości.

  • Składniki

    Klopsiki:
    ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 1 szkl. bułki tartej
    ● jajko
    ● sól
    ● olej do smażenia
    Zalewa:
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● kilka liści laurowych
    ● 1/2 szkl. octu

  • Sposób przygotowania

    1.

    Do mięsa wbijamy jajko, wsypujemy 3/4 szklanki bułki tartej i mieszamy. Doprawiamy solą. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor.

    2.

    Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy litr wody i ocet, wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy klopsiki. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    mielone mięso, zapraszamy gości
  • 0 komentarzy

Autor: Anna Wamka, Świecie

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-30T14:36:43+02:00

331 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_03-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »